Miody z różnych surowców

Pyłek z kwiatów lub spadź są to substancje należące do grupy surowców jakie są wykorzystywane do budowy konkretnego i wyjątkowo zdrowego wyrobu– miodu. W zależności od tego, który z surowców został wykorzystany, mowa o miodzie:

• Z nektaru,

• Ze spadzi,

• Nektarowo-spadziowym.

Dokładne własności prozdrowotne miodu są uzależnione od tego, którą z jego wariacji wybierzemy:

bees-and-taraxacum-1333276• Miody akacjowe – wywierają pozytywny wpływ na kłopoty z drogami moczowymi oraz z układem nerkowym; regulują funkcjonowanie układu trawiennego, potrafią leczyć jego zaburzenia i leczą choroby żołądkowo-jelitowe; stwierdzono pozytywny wpływ produktu jakim jest miód akacjowy z drzewa akacjowego na problemy z prawidłowym snem; – dolinalawendy.pl/6-miod-spadziowy

• Miód gryczany – brązowy model miodu, który stosuje się w przypadku problemów na tle nerwowym a także ogólnego osłabienia organizmu; ma prawidłowy wpływ na drogi moczowe, usuwa skalę pojawiania się stanów zapalnych, pomaga na problemy z układem kostnym a co za tym idzie jest stosowany przy leczeniu złamań; powinny z niego korzystać ludzie walczący z miażdżycą, posiadające schorzenia wiązane z oczami oraz kłopoty ze słuchem;

• Miody spadziowe – są szczególnie ważne jako wyjątkowo obfite źródło mikroelementów i makroelementów oraz składników odżywczych w tym między innymi wapnia, fosforu, magnesu czy potasy; cenione honey-on-spoon-1528476są za swoje właściwości antyseptyczne i stosuje się je w wypadku trudnych chorób bakteryjnych, w tym przykładowo w razie gruźlicy; znane jest jego pozytywne oddziaływanie kiedy wystąpią schorzenia na bazie układu krążenia, wspomaga układ krwionośny i układ odpornościowy; zalecany jest u ludzi skarżących się na nerwice;

• Miód pomarańczowy – dzisiaj nadal nektar miodowy rzadko spotykany i przywożony do naszego kraju z krajów, w jakich uprawia się cytrusy. Jego właściwości zdrowotne są mało znane, mino to miód ten jest wspaniały i niebywale charakterystycznie pachnie. – dolinalawendy.pl/30-miod-pomaranczowy

Jeżeli chodzi o miody nektarowe, najczęściej w naszym kraju sprzedaje się typy miodów: Akacjowe, Mieszane z wielu kwiatów, Rzepakowe, Gryczane, Wrzosowe oraz Lipowe.

W otoczeniu miodów spadziowych wyróżniamy przede wszystkim:

• Miód spadziowy drzew liściastych;

• Miód spadziowy – drzewa iglaste.

Klasę miodu możemy określić za pomocą wzroku i smaku. Rodzaje miodów różnią się między sobą barwą: może być to barwa słomkowa bądź brunatna; miód spadziowy może być zielonkawy. Miód naturalny powinien się krystalizować podczas trzymania w spiżarni.

Potrzebna dobowa doza miodu to ok. 20 gr. Ilość o której mowa to 65 kalorii, czyli znacznie mniej niż jeżeli porównamy z dawką cukru o takiej samej kubaturze. Miód do swojej diety mogą wprowadzać również niektórzy diabetycy, ale rzecz jasna należy skonsultować się ze specjalistą, aby dowiedzieć się czy właściwości medyczne w konkretnym przypadku będą większe niż przewidywane ryzyko. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, iż miody zawierają dużo witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. tutaj znajduje się wyjątkowo wiele elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Miód ma szerokie zastosowanie w medycynie tradycyjnej a także w kosmetologii, co nikogo już nie dziwi. Jest to jedno z najpopularniejszych domowych rozwiązań problemu zaziębień. Wytwarza się również z niego naturalne produkty kosmetyczne, w tym również maski ochronne mające działanie odżywcze, nawilżające i regenerujące skórę. O jego wykorzystywaniu pod taką formą warto dowiedzieć się w innych, niezmiernie szeroko pisanych artykułach na naszym serwisie WWW.